Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Rammstein

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Rammstein

Německá rocková skupina Rammstein se skládá z šesti členů:

Richard Z. Kruspe
Narozen : 24. června 1967
Nástroj : Kytara
Předchozí skupina : Orgasm Death Gimmick

Till Lindemann
Narozen : 4. ledna 1963
Nástroj : Zpěv Předchozí skupina : First Arsch
Předchozískupina : First Arsch

Paul Landers
Narozen : 9. prosince 1964
Nástroj : Kytara
Předchozí skupina : Feeling B.

Oliver Riedel
Narozen : 11. dubna 1971
Nástroj : Basovka
Předchozí skupina : The Inchtabokatables

Christophem Schneiderem
Nástroj : Bicí

Flake Lorenz
Narozen : 6. listopadu 1966
Nástroj : Klávesy
Předchozí skupina : Feeling B

Historie
Rammstein se jmenují tak jak se jmenují podle jednoho městečka v Německu. Americká armáda tam uspořádala leteckou show. Jednou se ale stala katastrofa a letadlo spadlo. Více jak 80 lidí zemřelo nebo se zranilo. To místo se nazývá Ramstein. Skupina si tam přidala ještě jedno "m", protože to tak prý zní lépe.
Skupina se dala dohromady roku 1994. Iniciátorem skupiny byl kytarista Richard Kruspe, následovaný bubeníkem Christophem Schneiderem a Oliverem Riedelem, který hraje na basovou kytaru. Zanedlouho do složení přibyl i zpěvák Till Lindemann a klávesista Christian Lorenz a jako poslední se přidal druhý kytarista Paul Landers. Až za rok vydali své první album. Spojili se s nahrávací společností Motor Music, která patří vydavatelství Polygram. V břenu roku 1995 nahrávali svůj debut ve Stockholmu. Jejich společníkem se stal Jacob Hellner, který nějaký čas pracoval pro švédskou crossoverovou kapelu Clawfinger.

V říjnu vydali jejich první singl Du riechst so gut. Za měsíc se na trhu objevilo jejich album Herzeleid, které obsahovalo jedenáct písniček. Novináři si na kapelu hnedka zasedli. Už na začátku jejich trvání se v novinách objevilo, že na obalu prvního alba vypadají Rammsteini jako pravý příklad árijské rasy. Častěji je však obviňují za to, že propagují fašismus. Oni sami to popírají.

Od roku 1995-1996 absolvovali Rammsteini několik desítek vystoupení. Někdy jako hlavní kapela, ale jindy hráli jako předkapela např. u skupiny Clawfinger, The Ramones, Project Pitchwork aj. V listopadu 1995 se objevili i v Praze a Varšavě.
Další singl se objevil 2. ledna 1996. V říjnu 1996 si americký režisér David Lynch vybral dvě skladby z jejich prvního alba-Heirate mich a Rammstein. Objevili se ve filmu Lost Highway. Till objasňuje spolupráci s Davidem takto: "Poslali jsme mu naše album, protože jsme chtěli, aby nám režíroval klip k prvním singlu. On právě pracoval na filmu Lost Highway a tak neměl čas na to, aby nám vyhověl. Jednou, když s manželkou cestoval na natáčení, pustila náš disk v autě a jemu sa skladby natolik zalíbily, že se rozhodl použít je ve filmu." Nyní se otevírá nový pohled na skupinu. Někteří ji obdivují nebo akceptují, ale jsou i tací, kteří ji odmítají nebo nenávidí.
Další album nahrávali na Maltě. Už dřív se objevila první píseň-Engel. Zanedlouho se objevila i remixová úprava této písničky. Rammstein už byli docela známí a zase si jako producenta přivedli Jacoba Hellnera a skoro rok a půl píší, skládají a nahrávají nový materiál. Z Malty odjíždí na jaře roku 1997, ale album se má na pultech objevit až v létě. Ještě před vydáním dalšího alba vystoupili v Rakousku, Švýcarsku a Německu. jejich předkapelou je známá hudební skupina Esmikos & Egypt. Ve stejných státech se účastní i několika festivalů. nejznámější z nich je holandský festival Pinkpop. Den před vydáním alba se do prodeje dostává i druhý singl Du hast.

A konečně-22. července 1997 vychází druhé album Sehnsucht. Album obsahuje jedenáct písniček.

V listopadu a prosinci roku 1997 probíhalo jejich turné po Evropě a Spojených státech. V Americe byla jejich předkapelou KMFDM. Koncerty jsou velmi zajímavé a na své si přijdou vyznavači pyrotechniky. Till dodává: "Chceme naše koncerty dělat tak, aby byly atraktivní i vizuálně, protože hudbu si mohou fanoušci pustit doma z disku. Kvůli tomu používáme všecky ty pyrotechnické efekty, oheň atd. Jednoduše, aby byla naše show velkým vizuálním zážitkem. No a samozřejmě, že i hudebním. Někdy jsou však s těmito věcmi problémy a stojí nás velmi sil, aby nakonec na koncertech bylo všechno, co chceme a fungovalo to."

Dalším důležitých mezníkem skupiny byla chvíle, když byli přizvání k spoluprávci na projektu věnovaném skupině Depehe Mode. Přispěli singlovou coververzí skladby Stripped. Píseň vyšla samostatně 30.7.1998. Za tři dny se v televizi poprvé objevil videoklip k písní a začínají nová obvinění ze strany tisku. V klipu se totiž objevují sekvence z filmu Leni Riefenstahlov - Olympia, který byl natočený se souhlasem Hitlera a za účasti Geobese. Měl sloužit jako fašistická propaganda za časů německé říše.

V létě 1998 nahradili Rammstein Roba Zombieho na putovním americkém festivalu Family Values, kde si zahráli se skupinou Korn, Ice Cumbeom nebo s Limp Bizkit. Pro Korn udělali remix jejich skladby Good God.

V roce 1999 vydali Rammstein koncertní album Live aus Berlin. Rammstein byli nominováni na MTV Music Award za nejlepší živý program. Stejné nominace se jim dostalo i na Grammy Awards v metalové kategorii. V létě se skupina zúčastnila různých festivalů, např. i Ozzfestu.

Na začátku roku 2001 je vydán singl Sonne, 2. dubna téhož roku vychází album Mutter a 14. května další singl Links 2 3 4. 13. května zahájila skupina evropské turné Rammstein Live.
Rammstein & Clawfinger v praze

Dne 12. listopadu se konal dlouho očekávaný koncert německé skupiny Rammstein. Už dlouho před začátkem se hala začala zaplňovat. Koncert se konal v pražské Paegas aréně. V tomto roce už v Praze Rammsteini byli, ale jen jako předkapela AC/DC. Nyní se ale jako předkapela představila skupina Clawfinger. Už po šesté hodině (koncert začínal ve 20:00) nebylo v okolí
Paegas arény kde zaparkovat. Ani placené parkoviště nebylo prázdné, ale nějaké to místo se našlo. V areálu arény bylo docela dost bufetů a měli dost dobrý čaj. Hala, kde se měl konat koncert byla poměrně velká, ale nedovedu odhadnout kolik by se tam vešlo lidí. V půl sedmé byla hala naplněná asi z poloviny, ale lidí pořád a pořád přibývalo. Nikdy bych nevěřila, že Rammsteini mají tolik fanoušků, ale na vlastní oči jsem se přesvědčila o opaku. Byli tam hlavně češi, ale sem tam se tam nějaký ten němec potuloval.

Čím více bylo hodin, tím méně volných míst se v aréně nacházelo. Někdo seděl, někdi stál, ale všichni měli jedno společné-Rammstein. Už zbývalo jenom pět minut a já jsem byla celá netrpělivá. Pořád jsem se dívala na hodinky a sledovala pódium. Chvíli před osmou konečně zhasla světla a začalo to. Ozval se hlasitý potlesk a řvaní. Na pódiu se objevili Clawfinger. Tato švédská skupina udělala díru do světa svým čtvrtým albem "A whole Lot Of Nothing". Několikrát jsem viděla na MTV jejich klip a moc se mi líbil. Když jsem je tedy uviděla ve skutečnosti, řvala jsem jako šílená. Zpěvák Zak Tell doslova lítal po pódiu a zpíval. Nalevo jsem viděla kytaristu s "hřívou". Nevím ale, že jestli to byl Bard Torstensen nebo Erlend Ottem, protože si přede mě stoupl dvoumetrový chlápek a já měla po srandě. Když už jsem je neviděla, alespoň jsem je slyšela. Jejich vystoupení bylo super, ale bohužel v 8:45 skončilo. Za velikého potlesku se rozsvítila světla a skupina odešla.

Byla asi čtvrthodinová přestávka. Začala jsem být zase netrpělivá a zase jsem sledovala své hodinky. Někdy kolem deváté zhasla světla a ozval se ještě zuřivější a hlasitější hlukot než u Clawfgerů. Konečně jsem si našla dobré místo a tak jsem na pódium docela dobře viděla. Světla se zaměřila jen na pódium. Ozvala se melodie z nějké písničky a pořád pokračovala. Dívala jsem se na pódium a počítala členy Rammstein. Napočítala jsem jich ale jen pět a to jsem měla brýle. Za chvíli se za bouřlivého potlesku, hvízdání a řevu objevil nejznámější "Rammsteiňák" Till Lindemann (38) a kupodivu nehořel. Jako první byla písnička Mein Herz brennt a po ní následovala písnička Links 2 3 4. Till tam snad ani nemusel být, protože skoro celé publikum zpívalo za něj. Atmosféra byla skvělá. Zářila tam modrá světla, která se střídala s bílými světly. Sem tam bouchla nějaká ta petarda. Když s v písničce Links 2 3 4 zpíval refrém, tak to toho vždycky něco bouchlo, nebo alespoň z podlahy pódia vyskočily čtyřmetrové plameny. Jakmile jsem je tam uviděla, začalo mě být horko, protože žár se v sekundě přenesl až ke mně.

Pořadí písniček si moc nepamatuji, ale hrála tam písnička FREVER FRE!, MUTTER, REIN RAUS, ADIOS a i některé starší melodie. Při prvních tónech písničky DU HAST se zase ozval halou obrovský rachot. Ozývali se všechny různé pokřiky a skřeky (od Rammstein přes jó až po neurčité pazvuky). Za velkého nesouhlasu všech přítomných se Rammsteini z pódia vypařili, ale po několikaminutovém potlesku se zase vrátili. Zazněla písnička RAMMSTEIN a poté se ze scény zase vytratili. Za chvíli se ale vrátili a začali hrát svoji "Sněhurku" (písnička Sonne), a Ich will. Po tomto už doopravdy odešli.
Při jedné písničce, myslím, že to bylo u Du hast, si Till zapálil svůj "kostýmek". Jinak vystupoval v tílku. Při další písničce někdy na konci se zase vzal nafukovací člun, hodil ho na diváky a vozil se v něm. Bohužel jsem byla moc daleko, ale i tak to byla sranda. Moc srandovní ale nebyla cesta ven. Všichni se na sebe mačkali a já jsem myslela, že puknu. Ze všech stran se na mě mačkali lidi, ale nakonec jsem se zdravá a živá dostala ven. Každému bych doporučovala absolvovat tento koncert a já sama bych na něj šla hnedka znovu.

Jsou Rammstein fašisti?
Docela by mě zajímalo, kdo začal Rammsteiny podezírat z fašismu. Podle těchto "lidí" jsou fašisti jen proto, že jsou Němci, zpívají svým rodným jazykem a dělají tvrdou hudbu. Kdyby si alespoň za svým názorem stály a snažili se ho dokázat. Stačí si přeložit články a hned jde poznat, jestli jsou fašisti. To by museli zpívat třeba o Hitlerovy apod. Já jsem četla v překladu všechny jejich texty z alba Mutter a o fašismu jsem tam nic nenašla. Možná, že jsem se dívala blbě, ale i tak tam nic není a je blbost tvrdit, že Rammsteiji hailují. Byla jsem na jejich koncertě a nikoho takového jsem neviděla ani na pódiu ani mezi diváky. Mají tedy ještě nepřátelé Rammsteinů, kteří je nenávidí a snaží se je tímto shodit jakýmkoliv nesmyslným způsobem, nějaké důkazy o propagaci fašismu skupinou Rammstein. Jestli si myslí třeba, že oheň je znamení fašismu tak je mohu ujistit, že na koncertch nehořel hákový kříž, takže tito lidé si obvinění jen vymysleli aby byli zajímaví a aby řeč nestála. Jinak si to vysvětlit nedokážu.


Tomáš Margetík

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT