Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Železnice

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Koleje a po nich jedoucí vlaky považujeme dnes za jakousi samozřejmost. Avšak v době jejich vzniku se jednalo o věc v pravdě revoluční. Rozvoj železnic souvisí s rozvojem průmyslu na začátku 19. stolet, kdy vznikla potřeba dopravy většího množství lidí a zboží. Do té doby toto obstarávaly formanské vozy a poštovní dostavníky. I tato doprava byla značně komplikována různými mýty,cly a místními zvykovými právy např. právo ztroskotání. Co spadlo na silnici patřilo majiteli panství. Tento způsob dopravy nemohl stačit rozvoji průmyslu.Kolébkou železnic byla Anglie. Na začátku byla kolejnice. Z prvu dřevěný žlábek, potom okovaný a nakonec kolejnice v dnešní podobě. Toto všechno vzniklo v anglických dolech , kde přišli na to, že kůn utáhne po kolejnicích desetinásobek toho co po silnici. Dalším vynálezem, který umožnil rozvoj železnic, byl Wattův parní stroj a z něj vznikla lokomotiva.
Čechy a Morava byli v té době součástí rakouského mocnářství. Naše území bylo průmyslovým centrem hasburské říše. Proto bylo nutné řešit dopravu v této oblasti. Už roku 1828 začal provoz na první železnici na území Čech. Byla jí trat Č.Budějovice Linec. Na této trati jezdili vlaky tažené konmi. Trat měla spojit Vltavu a Dunaj. Druhou tratí na území Čech byla opět konská z Prahy přes Kaldno do Lán. Původně bylo zamýšleno, že povede až do Plzně. Nakonec sloužila ke svážení dřeva z křivokldských lesů. Pro vaši představu jedná se o dnešní buštěrackou dráhu, vedoucí od Výstaviště přes Dejvice na Kladno. Rozvoj železnic už z lokomotivami začal na našem území na Moravě. Důvod byl prostý, Víden je blíž k Moravě a nemusí se překonávat žadné pohoří.A tak první lokomotivu viděli roku 1839 v Břeclavy a roku 1841 v Oloumoci. Trasy procházely moravskými nížinami. V té době docházeli na vídenskou dvorní kancelář žádosti a návrchy tíkající se stavby železné dráhy do Prahy. Dvorská kancelář dlouho odkládala rozhodnutí až nakonec zvítězila myšlenka státních drah. Roku 1841 začal inženýr Negrelli vyhledáváním nevhodnější trasy oloumoucko - pražské. Začala dlouhá etapa příprav stavby projektování výkupy pozemků a pozléze vlastní stavba. Trat byla vedena z Oloumoce přes Č.Třebovoudo do Polabské nížiny. Přes Pardubice a Kolín do Prahy. Praha byla v té době město obehnané hradbami. Stavitelem posledního úseku severní dráhy Ferdinandovy, byl inženýr Jan Perner. Jeho dílo používáme vlastně dodnes. Byl stavitelem prvního pražského nádraží, které funguje dodnes. Tehdy ho postavil na okraji Prahy těsně za hradbani,ve kterých musel udělat průjezdy. Tímto nádražím je dnešní Masarykovo nádraží. Sem přijel 20. srpna 1845 první vlak tažený lokomotivou.
Vlaky jedoucí 300 km/h francouzké TGV či japonské HIKARI a ŠIKANZEN vidíte dnes jako zázrak vědy, jako lidé před dvěmi století.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT